Karkówka z grilla
grilladm2022-05-19T05:52:24+02:00Karkówka to jedno z głównych dań w Polsce, które jest bardzo proste a zarazem bardzo dobre z grilla.
Ten element wieprzowiny jest dość tłusty, dlatego podczas pieczenia na grillu gazowym nie wysuszy się tak szybko jak schab czy filet z kurczaka. Pamiętajmy aby pilnować stopnia wysmażenia mięsa.
Dodatkowo możemy mięso zamarynować aby wydobyć z niego więcej smaku i aromatu.
6-8 porcji
Przygotowanie: 15 minut plus marynowanie co najmniej 2 godziny (a nawet 24h przed gillowaniem)
Grillowanie: 15-20 minut
Składniki:
Karkówka bez kości 1 kg
Przygotowanie:
1. Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości około centymetra
2. Mieszamy składniki marynaty. Marynujemy mięso i odstaw na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
3. Układamy kawałki mięsa na gorącym grillu i grillujemy przez około 7-10 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy marynatą.
Marynaty
Piwna
Olej 4 łyżki
Jasne piwo 1 szklanka
Liście laurowe 2 szt
Mielony kminek 1 łyżeczka
Jałowiec 5 ziaren
Ziarna czarnego pieprzu 5-6 szt
Sól ¾ łyżeczki
Piwo łączymy z olejem, dodajemy sól, kminek, jałowiec i ziarna pieprzu rozgniecione nożem, wrzucamy pokruszone liście laurowe, mieszamy.
Pikantna
Cebula duża 1 szt
Czosnek 2 ząbki
Mielony kminek 2 łyżeczki
Ostra mielona papryka 1 łyżeczka
Mielone nasiona kolendry 1 łyżeczka
Sól ¾ łyżeczki
Pieprz mielony 1 łyżeczka
Brązowy cukier 1 łyżeczka
Ocet z czerwonego wina 2 łyżki
Olej 8 łyżek
Łączymy wszystkie przyprawy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, ocet i olej mieszamy.
Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz wszystkie składniki marynaty.
Miodowo-czosnkowa
Miód 4 łyżki
Sos sojowy 5-6 łyżek
Czosnek 4 zmiażdżone ząbki
Ziarna czarnego pieprzu 1 łyżeczka
Ocet balsamiczny 3 łyżki
olej 2 łyżki
Łączymy składniki marynaty, możemy dodać małą posiekaną paprykę chili.