• 735 000 208 kontakt@garmaz.com.pl
Grille gazowe
  • Główna
  • O nas
  • Grille
  • Serwis
  • Akcesoria do grilli
    • Skrzynki do wędzenia
    • Wiórki do wędzenia
    • Akcesoria do konserwacji i czyszczenia grilli
    • Narzędzia do grillowania
    • Noże, szczypce
    • Fartuchy do grillowania
  • Blog
KONTAKT
00 items
  • Główna
  • O nas
  • Grille
  • Serwis
  • Akcesoria do grilli
    • Skrzynki do wędzenia
    • Wiórki do wędzenia
    • Akcesoria do konserwacji i czyszczenia grilli
    • Narzędzia do grillowania
    • Noże, szczypce
    • Fartuchy do grillowania
  • Blog

Udostępnij post

Facebook Twitter LinkedIn Google + Email

Karkówka z grilla

grilladm2022-05-19T05:52:24+02:00
Porady, Przepisy

Karkówka to jedno z głównych dań w Polsce, które jest bardzo proste a zarazem bardzo dobre z grilla.
Ten element wieprzowiny jest dość tłusty, dlatego podczas pieczenia na grillu gazowym nie wysuszy się tak szybko jak schab czy filet z kurczaka. Pamiętajmy aby pilnować stopnia wysmażenia mięsa.
Dodatkowo możemy mięso zamarynować aby wydobyć z niego więcej smaku i aromatu.

6-8 porcji
Przygotowanie: 15 minut plus marynowanie co najmniej 2 godziny (a nawet 24h przed gillowaniem)
Grillowanie: 15-20 minut


Składniki:
Karkówka bez kości 1 kg


Przygotowanie:
1. Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości około centymetra
2. Mieszamy składniki marynaty. Marynujemy mięso i odstaw na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
3. Układamy kawałki mięsa na gorącym grillu i grillujemy przez około 7-10 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy marynatą.


Marynaty
Piwna
Olej 4 łyżki
Jasne piwo 1 szklanka
Liście laurowe 2 szt
Mielony kminek 1 łyżeczka
Jałowiec 5 ziaren
Ziarna czarnego pieprzu 5-6 szt
Sól ¾ łyżeczki
Piwo łączymy z olejem, dodajemy sól, kminek, jałowiec i ziarna pieprzu rozgniecione nożem, wrzucamy pokruszone liście laurowe, mieszamy.


Pikantna
Cebula duża 1 szt
Czosnek 2 ząbki
Mielony kminek 2 łyżeczki
Ostra mielona papryka 1 łyżeczka
Mielone nasiona kolendry 1 łyżeczka
Sól ¾ łyżeczki
Pieprz mielony 1 łyżeczka
Brązowy cukier 1 łyżeczka
Ocet z czerwonego wina 2 łyżki
Olej 8 łyżek
Łączymy wszystkie przyprawy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, ocet i olej mieszamy.
Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz wszystkie składniki marynaty.


Miodowo-czosnkowa
Miód 4 łyżki
Sos sojowy 5-6 łyżek
Czosnek 4 zmiażdżone ząbki
Ziarna czarnego pieprzu 1 łyżeczka
Ocet balsamiczny 3 łyżki
olej 2 łyżki
Łączymy składniki marynaty, możemy dodać małą posiekaną paprykę chili.

Infolinia 735 000 208

kontakt@garmaz.com.pl

ul. Jałowcowa 11, 15-523 Grabówka,

NIP 5431310156, REGON 050811136

43 1950 0001 2006 1989 3833 0002

Informacje

  • Zwroty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności

Przydatne linki

  • Serwis
  • Płatności
  • Dostawa
Garmaz © 2022. All Rights Reserved
Realizacja i-f.online
  • Polski