Grill gazowy czy węglowy – który lepszy?
grilladm2022-05-19T05:50:35+02:00Grillowanie kojarzy się nam z okresem wiosenno-letnim, jest to jedna z najczęściej wybieranych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Coraz częściej zaczynamy zwracać uwagę na to co jemy, aby to co konsumujemy było zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu.
Z uwagi na to powinniśmy wybrać grilla, na którym będzie można przyrządzić pyszne i zdrowe jedzenie, który grill będzie do tego lepszy – gazowy czy węglowy?
Grill gazowy – bezpieczniejszy dla naszego zdrowia, niż grill węglowy.
Gdy grillujemy na gazie zmniejszamy wchłanianie szkodliwych substancji do naszej żywności. Brak bezpośredniego kontaktu jedzenia z ogniem oraz dymem pozwala na dużo bezpieczniejsze przyrządzanie mięsa i warzyw. Z drugiej strony jest jednak dużo przeciwników grilla gazowego ze względu na inny smak jedzenia zrobionych na grillu węglowym, ponieważ dym dodaje charakterystyczny aromat potrawie, lecz jest to szkodliwe dla naszego organizmu.
Grill węglowy – czy da się na nim zdrowo grillować?
Klasyczny grill węglowy jest najbardziej tradycyjnym i najczęściej wybieranym modelem grilla na okres letni, ze względu na swoją niską cenę, oraz bardzo prostą obsługę, jest on dostępny w wielu wariantach. Potrawy z grilla węglowego mają swój unikatowy smak oraz zapach dymu, lecz niestety spalany węgiel lub brykiet powoduje wydzielanie się szkodliwych substancji dla naszego organizmu.
Jednak możemy je zminimalizować poprzez dokładne czyszczenie oraz używanie wysokiej jakości podpałki, czy również stosowania aluminiowych tacek, pomimo to lepszą alternatywą oraz bezpieczniejszą będzie dla nas wybór grilla gazowego.