Jak zrobić brownie z grilla?
1. Grilla rozgrzewamy do 160-180 stopni, odkręcamy wszystkie palniki na minimum.
2. Na bocznym palniku ustawiamy mały garnek, który zalewamy wodą, gotujemy, na granku ustawiamy nieco większą miskę, do której będziemy wrzucać czekoladę.
3. Wrzucamy czekoladę, szybko mieszamy trzepaczką, aby czekolada rozpuściła się. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
4. Dodajemy pokrojone mniejsze kawałki masła, mieszamy trzepaczką, dopóki się nie rozpuści.
5. W drugiej misce rozbijamy jajka.
6. Oddzielnie mieszamy jajka z cukrem, dodajemy lekko wystudzoną czekoladę, ciągle mieszając.
7. Dodajemy sól oraz mąkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa.
8. Na naczynie wykładamy papier lub smarujemy je masłem.
9. Wlewamy ciasto do naczynia.
10. Sypiemy brownie dodatkową czekoladą na wierzch.
11. Stawiamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy około 30 minut.
Składniki:
– 200g czekolady gorzkiej
– 135g mąki pszennej
– 200g masła
– 250g cukru
– 50g czekolady pokrojonej w drobne kawałki
Czas przygotowania: 30 min.
Na ile osób: 4 osoby