Burger jagnięcy z grilla
grilladm2022-05-19T05:44:35+02:00Sposób przygotowania:
1. Przygotujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania burgerów jagnięcych.
2. Kroimy na cienkie plastry połowę ogórka.
3. Do drugiej miski wrzucamy składniki na mizerię: cytrynę, oliwę, przyprawę curry, sól, ząbek czosnku, śmietanę oraz pokrojony ogórek.
4. Dokładnie mieszamy składniki na mizerię, a następnie odstawiamy przygotowaną mizerię i przechodzimy do robienia burgerów.
5. Siekamy kolendrę.
6. Drobno kroimy paprykę jalapeno.
7. Kolejnym krokiem jest starcie imbiru na tarce.
8. Wyciskamy ząbek czosnku.
9. Do miski, dosypujemy przyprawę curry.
10. Mieszamy dokładnie składniki.
11. Formujemy kotlety.
12. Smarujemy burgery oliwą, a po tym posypujemy je solą i pieprzem.
13. Rozgrzewamy grilla do 180-200 stopni, a następnie ustawiamy na ruszcie burgery.
14. Grillujemy burgery przez 10 minut, obracając co dwie minuty, aż będą wysmażone tak jak lubimy.
15. Lekko grillujemy bułki do burgera.
16. Gdy zdejmiemy bułki z grilla, na ich spód kładziemy mizerię.
17. Ostatnim krokiem jest położenie burgera jagnięcego i na niego kolendry, a na sam koniec umieszczamy wierzch bułki.
Składniki do burgera jagnięcego:
– 650g mielonej jagnięciny
– jedna papryka jalapeno drobno pokrojona
– jeden kciuk startego imbiru
– kilka listków mięty
– sól
– pieprz
– oliwa
– 4 łyżki posiekanej kolendry
– jeden wyciśnięty ząbek czosnku
– 2 łyżeczki przyprawy curry
Składniki do mizerii:
– pół ogórka pokrojonego w cienkie plastry
– jedna wyciśnięta cytryna
– jeden ząbek czosnku
– 1/4 łyżeczki soli
– 125ml śmietany
– łyżka oliwy
– 1/4 łyżeczki przyprawy curry
Czas przygotowania: 45 min.
Na ile osób: 3 osoby