Faszerowane papryki z grilla
grilladm2022-05-19T05:41:46+02:00Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka przekładamy do miski, dodajemy olej roślinny lub słonecznikowy oraz przyprawę curry.
2. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawa była dobrze rozprowadzona po mięsie, następnie odstawiamy na około 30 minut.
3. Grill rozgrzewamy do 210 stopni.
4. Na rozgrzanym ruszcie układamy filety z kurczaka.
5. Grillujemy pod zamknięta pokrywą przez 7 minut, po tym czasie obracamy na drugą stronę filet i grillujemy tyle samo czasu, następnie zdejmujemy kurczaka i odkładamy go na 5 minut, później kroimy go w grubą kostkę.
6. Kaszę kus kus wsypujemy do miski i wlewamy do niej wrzątek, poziom wody powinien być lekko nad kaszą, zostawiamy ją na około 7 minut, by napęczniała.
7. Liście bazylii układamy na desce i rwiemy je w dłoniach.
8. Czerwone papryki kroimy na pół, następnie wyjmujemy z nich gniazda nasion.
9. Mieszamy w misce: pestki dyni, oliwki, kus kus, ser feta, porwane liście bazylii oraz pokrojonego kurczaka.
10. Do farszu dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
11. Przygotowanym farszem nadziewamy paprykę.
12. Nadziewane papryki układamy na rozgrzanym do 160 stopni ruszcie. Grillujemy pod zamknięta pokrywą przez około 40 minut. Papryka będzie gotowa, gdy koniec noża bez oporu przejdzie przez warzywo.
13. 5 minut przed końcem grillowania, układamy na wierzchu papryki starty ser mozarella i passatę.
Składniki:
– 600g filetu z kurczaka
– 200g sera feta
– jedna bazylia w doniczce
– 200g oliwek
– olej roślinny
– 4 czerwone papryki
– 300g kaszy kus kus
– 100g pestek dyni
– 700g passaty pomidorowej
– 50g przyprawy curry
– 100g startego sera mozarella
– sól
– pieprz
Na ile osób: 4 osoby