Łosoś z cukinią i pomidorami z grilla
grilladm2022-05-19T05:41:07+02:00Sposób przygotowania:
Krok 1
Łososia kroimy w sześciocentymetrowy kwadrat, ser kroimy w grubsze plastry, a cukinię w bardzo cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłukujemy w zimnej wodzie. Każdy plaster cukinii suszymy pozostawiając go na ręczniku papierowym.
Krok 2
Przygotowujemy glazurę – w tym celu w garnku karmelizujemy cukier, dodajemy ocet następnie dodajemy do niego ketchup i Przyprawę do grilla. Całość gotujemy 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstawiamy ją na bok, aby wystygła.
Krok 3
W marynacie obtaczamy rybę i odstawiamy ją do zamarynowania na 5 minut.
Krok 4
Na desce rozkładamy na plasterki cukinii, na środku kładziemy kawałek łososia, a na nim układamy ser i całość zawijamy w cukinię.
Krok 5
Rybę grillujemy na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby układamy gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą przyprawą do grilla.
Składniki:
– 600g filetu z łososia bez skóry
– 3 łyżki ketchupu
– 2 łyżki przyprawy do grilla
– kilka gałązek pomidorów koktajlowych
– 3 łyżki cukru brązowego
– jedna sztuka cukinii
– 3 łyżki ocet jabłkowy
– szczypta soli
Czas przygotowania: 40 min
Na ile osób: 6 osób