Pierś z kurczaka z brzoskwiniami z grilla
grilladm2022-05-19T05:40:48+02:00Sposób przygotowania:
Krok 1
Wyciskamy sok z pomarańczy, a na patelni na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w półplasterki cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy łyżkę cukru, smażę aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy sok z pomarańczy. Gotujemy aż sok zupełnie odparuje. Cebulę przekładamy do miski i odstawiamy na chwilę, aby wystygła.
Krok 2
Teraz brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy ją do cebuli, doprawiamy do smaku cienko pokrojoną bazylią i miętą, następnie mieszamy.
Krok 3
Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry, mięso układamy między dwiema foliami spożywczymi lekko posmarowanymi oliwą, rozbijamy tłuczkiem, smarujemy przyprawą do kurczaka wymieszaną z ketchupem.
Krok 4
Na mięso układamy plaster sera brie, do tego kładziemy łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi mięsa zawijamy do środka, aby nachodziły na siebie. Mięso z zewnątrz smarujemy przygotowaną marynatą.
Krok 5
Mięso grillujemy na grillu z pokrywą. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z pomidorkami i oliwkami.
Składniki:
– 400g piersi z kurczaka
– 2 łyżki przyprawy do kurczaka
– 3 łyżki ketchupu
– 4 sztuki pomarańczy
– 1 łyżka cukru
– 5 łyżek oliwki z oliwek
– jeden ser brie
– 2 małe czerwone cebule
– 6 świeżych listków z bazylii
– 6 listków mięty
– 3 sztuki brzoskwini
Sałatka:
– 200g pomidorków koktajlowych
– pół słoika zielonych oliwek
– sos winegret
– garść rukoli
Pomidorki kroimy na pół, a później wszystko mieszamy ze sobą.
Czas przygotowania: 50 min.
Na ile osób: 6 osób