Słodko-kwaśne skrzydełka po koreańsku z grilla
grilladm2022-05-19T05:40:41+02:00Sposób przygotowania:
Krok 1
Skrzydełka myjemy i suszymy. Rozcinamy na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka usuwamy – nie nadaje się ona do grillowania. W misce mieszamy przyprawę do kurczaka. W powstałej marynacie obtaczamy skrzydełka. Skrzydełka pozostawiamy w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Krok 3
Skrzydełka grillujemy na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przekładamy je do sosu, dokładanie mieszając. Układamy ponownie na grillu. Dopiekamy je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracamy kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.
Krok 4
Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtaczamy w marynacie, przekładamy na półmisek i posypujemy z wierzchu pokrojonym szczypiorem.
Składniki:
– 1kg skrzydełek z kurczaka
– opakowanie przyprawy do kurczaka
Składniki na sos:
– 3 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżki ketchupu
– łyżka mielonego czosnku
– pęczek szczypioru z dymki
– 100g pasty z ostrej papryki Gochujang
– 2 łyżki sosu sojowego
– łyżka octu ryżowego
– łyżeczka imbiru
– łyżka oleju sezamowego
Czas przygotowania: 40 min.
Na ile osób: 6 osób