Sposób przygotowania:
Krok 1
Piersi suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w dwu centymetrową kostkę. Przyprawę łączymy z olejem i mieszamy – w powstałej marynacie zanurzamy kawałki kurczaka.
Krok 2
Ananasa i cebulę kroimy w kostkę o takiej samej wielkości, a następnie musimy nabić na drewniane patyki na przemian z mięsem. Wcześniej patyki moczymy na kilka minut w wodzie, aby nie paliły się na grillu.
Krok 3
Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu i smażymy od 15 do 20 min co chwilę obracając.
Krok 4
W tym czasie sos słodki-chilli podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki układamy na półmisku, polewamy sosem chilli i możemy podać do stołu.
Składniki:
– 3 sztuki piersi z kurczaka
– 2 sztuki czerwonej cebuli
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka masła
– 20g świeżej kolendry
– 100 mililitrów sosu słodki-chilli
– jedna sztuka świeżego ananasa
– opakowanie przyprawy do kurczaka
Czas przygotowania: 35 min.
Na ile osób: 6 osób