Jak zrobić tofu z grilla?
Grillowane tofu perfekcyjnie nadaje się na kanapki, do sałatek lub makaronu i ryżu. Przyszykowana wcześniej marynata do tofu powoduje, że jest ono wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Tofu z grilla ma charakterystyczny dymny posmak, lekko wędzony. Jest to białkowy posiłek dla wegetarianin, wegan czy osób, które chcą spróbować co innego niż standardowe jedzenie.
Składniki:
– 2 ząbki czosnku
– łyżki oleju
– kilka kostek tofu
– szczypta pieprzu czarnego mielonego
– 1 ostra papryczka lub 1 łyżeczka pasty sambal
– 1 łyżka ulubionej przyprawy
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki cukru trzcinowego lub jasnego
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 1 łyżka miodu
– około 125ml ketchupu łagodnego lub aromatycznego gęstego sosu pomidorowego
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek obierz z łupinek i pokrój ostrą papryczkę.
Krok 2
Wszystkie składniki i marynaty zmiksuj w mikserze.
Krok 3
Marynata jest gotowa. Natrzyj tofu i zostaw przykryte w lodówce na około 4 godziny.
Krok 4
Tofu grilluj na wysmarowanych tłuszczem kratkach grillowych.